Coronavirus Nieuws

Mondmaskers in 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

red white and black textile
Foto: Martin Sanchez on Unsplash
 1. Alle volwassenen (internen en externen) en alle leerlingen vanaf 5de leerjaar lagere school, dragen permanent in de basisscholen en secundaire scholen een mondmasker
 2. Iets eten of drinken na een korte speeltijd in het leslokaal kan pas na handen wassen, veilig met de elastiekjes/koordjes het mondmasker afzetten en na eten/drinken op dezelfde wijze terug opzetten – de tijd dat de mondmaskers af zijn, zo kort mogelijk houden.
 3. Leerlingen lunchen in eigen klaslokaal of bij voorkeur in openlucht
  Aandachtspunt: de tijd dat de mondmaskers af zijn, zo kort mogelijk houden (max. 15 min)
 4. Lichamelijke opvoeding zoveel mogelijk buiten.
  Het mondmasker kan enkel af als er minstens 2 meter is tussen de leerlingen en oefeningen worden gedaan op een vaste plaats in de ruimte.
  Van zodra van de vaste plaats wordt afgeweken, steeds mondmasker op.
 5. Ook de leerkrachten lopen risico om door elkaar besmet te worden vb tijdens gezamenlijke lunchmomenten. Vaststelling is dat dit kan leiden tot een schoolsluiting.


  – Leerkrachten lunchen dus best niet meer samen in de personeelsplaats maar afzonderlijk of buiten. Het welbevinden is belangrijk, maar moet afgewogen worden tegen de andere risico’s (ziekte of hoog aantal quarantaines onder leerkrachten)
  – Koffie of drank kan uiteraard wel nog gehaald worden in de personeelsplaats mits de nodige hygiëne bij bediening van het toestel/thermos en de tijd strikt beperken tot halen van de koffie/alternatieve drank

  Alle bovenstaande maatregelen die voor de leerkrachten gelden, gelden ook voor:

  – Meester-, vak- en dienstenpersoneel
  – Administratieve ondersteuning
  – Directeurs en hiërarchische lijn
  – Essentiële derden (deze groep strikt beperken!)

Naast de maatregelen m.b.t persoonlijke beschermingsmiddelen, stelt PrevAnt voor om ook in onderwijs de aandacht te vestigen op de Federale maatregelen;

 1. Inzetten op maximaal inrichten van telewerk. (Door  met alternerende teams te werken voorkom je bovendien dat iedereen tegelijk in quarantaine moet bij een uitbraak.)
 2. Vergaderen gebeurt maximaal online, eventueel zelfs ieder vanuit het eigen klaslokaal.

Dit vind je misschien ook leuk...